Élelmiszer- és Hűtőgép Szakosztály

Az Élelmiszer- és Hűtőgép Szakosztály 1949-ben alakult Általános Gépgyártási Szakosztály néven.
A Szakosztály jelenlegi elnöke Dr. Fábry György, titkára Dr. Csury István.

Főbb tevékenységek, leírás

A megalakulás éve: 1949

 

A KGM szervezetének megfelelően a GTE megalakulásakor a szakosztály neve eredetileg Általános Gépgyártási Szakosztály volt, melyhez a fenti szakágon kívül az energetikai és vegyipari gépgyártás is tartozott. A hatvanas években két részre oszlott a szakosztály. Ekkor alakult az élelmiszeripari rész és a hűtőipari rész.

 

Szakmai tevékenységek:

 

Élelmiszeripari gépek:

húsipari gépek

malomipari gépek

tejipari gépek /és sajtgyártás/

konzerv szakbizottság


Hűtőgép:

ipari nagyhűtő és

kishűtő gépek /háztartási és kereskedelmi/

szakbizottságokban gyűjtötte össze a budapesti, majd a területi szakemberek fejlesztésével és gyártással foglalkozó szakembereket.

 

Ennek a munkának is köszönhetően mindkét iparág igen jelentős exportot alakított ki, nemcsak a KGST országokban, hanem Ázsia és Afrika különböző fejlődő országaiban (Irak, Algéria, Egyiptom, stb,). A fejlesztési eredményeket a MÉTÉ-vel közösen élelmiszeripari gépek terén három kongresszuson, a hűtőgépek területén kilenc, rendszeresen 3-4 évenként tartott nemzetközi kongresszuson mutatták be a szakemberek a jelentős eredményeket.

 

Nemzetközi kapcsolatok:

 

A nemzetközi kapcsolatok elsősorban a hűtőgép szakbizottságban alakultak ki. Az 1960-70-es években a DKV (Német Hűtőtechnikai Egyesület) rendszeresen küldött és fogadott szakembereket, először a Karlsruhe-i Műszaki Főiskoláról Dr. prof. Plank elnök vezetésével. Ez a kapcsolat a mai napig tart Dr. Prof. Steimle az esseni egyetemről és többen a Hűtőkongresszusokon előadásokat tartanak.

 

Miután hazánk az IIF tagja (Institut International du Fruid), egyesületünk tagjai, szakemberei többször részt vettek a különböző nemzetközi kongresszusokon, illetve azok szakbizottságainak munkájában.

 

A GTE hűtőgépek területén a 60-as, 70-es években a KGST országok tudományos egyesületeinek koordinátora volt. Szakembereink több ország egyesületeiben tartottak fejlesztésről előadásokat (Prága, Várna, Drezda, Belgrád, stb.).

 

Az elmúlt 6-8 évben több nyugati hűtőgép gyártó cégnél szakmai kirándulásokat szerveztünk (Fürstenfeld, Köln, Aachen). Rendszeresen szakembereket viszünk a világ egyik legjelentősebb szakmai kiállítására Nürnbergbe, illetve Essenbe az IKK-ra (International Kälte und Klima Ausstellung) rendezvényre.

Büszkeségeink

Egyesületi Aranyérem

Nincs díjazott

Bánki Donát Díj

Nincs díjazott

Pattantyús Ábrahám Géza Díj

Nincs díjazott

Terplán Zénó Díj

Nincs díjazott

Technika Fejlesztéséért Díj

Dr. Csury István
1993, 1995
Fehér József
1970, 1989
Franyó Zoltán
1972
Hollik István
1980
Dr. Jakab Zoltán
1977, 1987, 1994
Jermi Lóránt
1980
Kerékgyártó Gábor
1969
Nagy László
1969
Török István
1993
Zsák János
1977

Műszaki Irodalmi Díj

Nincs díjazott

Tiszteleti Tag

Pfeiffer István
1993