Megemlékezés, koszorúzás Pekár Imre szobránál

2022. december 15-én Debrecenben a Füredi úton, a Malomparkban lévő szobornál a Gépipari Tudományos Egyesület, a Hajdú-Bihar megyei Mérnöki Kamara, a Debreceni Egyetem Műszaki Kara, a Hajdú Gabona Zrt. és a Magyar Mérnöki Kamara Gépészeti Tagozata képviselői emlékeztek meg Pekár Imréről, a világhírű gépészmérnökről. A szobrot 1999-ben emeltette a Gépipari Tudományos Egyesület Hajdú-Bihar megyei Szervezete, a támogatók a Hajdú-Bihar megyei Mérnöki Kamara és a KLTE Gépészeti Intézete voltak.

Az idei rendezvényen Gonda Zoltán a Magyar Mérnöki Kamara Gépészeti Tagozatának elnöke elmondta, hogy Pekár Imre életműve, munkássága akkor válhat ismertebbé, ha rendszeresen megemlékeznek róla, megköszönve Cséti Imre és munkatársai ennek érdekében végzett hagyományteremtő és több évtizedes hagyományőrző munkáját. Dr. Lakatos Zoltán a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója beszédében kitért Pekár Imre malomipari tevékenységének jelentőségére, a debreceni malomipar XIX. századi történetére, illetve arra, hogy a napokban nyilvánították a „Hajdú lisztek és őrlemények termékcsaládot” kiemelkedő nemzeti értékké és így a Magyar Értéktár részévé.

Dr. Kocsis Imre, a Debreceni Egyetem Műszaki Kar tudományos dékánhelyettese elmondta, hogy az egyetem műszaki doktori iskolájának létrehozásán is dolgoznak, melyet Pekár Imre Műszaki Tudományok Doktori Iskola néven szeretnének megalapítani.

Nagy Zsolt, a Hajdú-Bihar megyei Mérnöki Kamara alelnöke kiemelte, hogy a megyei kamara mérnöki szakmai és életműdíját Pekár Imréről nevezte el. Pekár Imre magyarországi mérnöki tevékenységét több éves külföldi tanulás, tapasztalatszerzés előzte meg, azonban hazajött és magyar mérnökként itthon kamatoztatta tapasztalatait. Cséti Imre, a Gépipari Tudományos Egyesület regionális alelnöke, a Hajdú-Bihar megyei Szervezet titkára az elmúlt évtizedek koszorúzásairól beszélt.

A megemlékezés közös koszorúzással zárult.

A fényképen balról jobbra: Nagy Zsolt, a HBMMK alelnöke; Cséti Imre a GTE regionális alelnöke; Dr. Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója; Gonda Zoltán, az MMK Gépészeti Tagozatának elnöke; Dr. Kocsis Imre, a DE Műszaki Kar tudományos dékánhelyettese

Támogassa a GTE-t
Adója 1%-ával!

A 75 éves múltra visszatekintő GTE elkötelezett
a magyar műszaki tudományok fejlesztése iránt.

Adószám:
19815682-2-42
kÖSZÖNJÜK!