Klubdélután a jármű automatizálásról

A Gépjármű Szakosztály 2023. 06. 21-én a BME-n szakmai klubdélutánt tartott Közúti járművek automatizálása és az önvezetés címmel. Dr. Matolcsy Mátyás előadásában kiemelte a jármű-műszaki megoldásokon túlmutató kérdéseket.

A Gépjármű Szakosztály 2023. 06. 21-én a BME-n szakmai klubdélutánt tartott Közúti járművek automatizálása és az önvezetés címmel. Dr. Matolcsy Mátyás előadásában kiemelte a jármű-műszaki megoldásokon túlmutató kérdéseket. Ezek megoldása elkerülhetetlenül szükségesek ahhoz, hogy közelebb kerüljünk az önvezető járművek lehetőségéhez. Itt nagy súllyal szerepelnek a közlekedés-szabályozási, a jogi, valamint az infrastruktúra-fejlesztési kérdések. Ez utóbbiba nemcsak az elektronikus kommunikációt, de pl. az utak állapotát is bele kell érteni. Várhatóan az átállás időszaka, amikor a nem, vagy csak alacsonyabb szinten automatizált, és az önvezető járművek egyszerre vesznek részt a közlekedésben, számos ma még nem látható kérdést vet majd fel.  Az előadást követő vita során további szempontok is felmerültek, így pl. az üzemeltetéssel és a felelősséggel kapcsolatos kérdések.

A jelenlévők egyetértettek abban, hogy indokolt a téma széles körű, célszerűen a különböző érintett területek szakértőinek bevonásával történő megvitatása.

Az előadás anyaga itt tekinthető meg.

Támogassa a GTE-t
Adója 1%-ával!

A 75 éves múltra visszatekintő GTE elkötelezett
a magyar műszaki tudományok fejlesztése iránt.

Adószám:
19815682-2-42
kÖSZÖNJÜK!