Karcagon járt Hajdú-Bihar vármegyei szervezetünk

A GTE Hajdú-Bihar vármegyei szervezetének aktívabb és a gépész szakma iránt még nyugdíjas korban is szenvedélyes érdeklődést mutató tagjai 2023. június 16-án (pénteken) remek időben vonattal közelítették meg a Nagykunság legnépesebb, közel húszezer lakosú járásközpontját (a Nagykunság fővárosát), hogy látogatást tegyenek Karcag városának a vasútállomás két oldalán elhelyezkedő intézményében, úgymint az egykori rizshántoló helyén kiépült modern kukoricamalomban, valamint a 2014-ben kiépült Elektronikai Hulladékhasznosító Kft. üzemében.

 

Látogatás a kukoricaőrlő malomban

A mai kukorica feldolgozó üzem alapítói a rendszerváltás előtt az Élelmiszeripari Gépgyár és Szerelő Vállalat (ÉLGÉP) munkatársai voltak, szakmai tudásukat itt szerezték meg az évek során. Az ÉLGÉP hanyatlásának kezdetekor 10 kolléga megalapította 1989-ben a MAG Malomipari Gépgyártó Kft-t. A MAG Kft. a 90-es években főként serleges felvonók gyártására specializálódott, majd az évek során saját fejlesztésű gépekből kisebb üzemek, malmok tervezése és gyártása felé is terjeszkedett. Termékpalettájuk az évek során folyamatos továbbfejlesztésen esett át annak érdekében, hogy az adott kor és technológia igényeinek megfelelően, a lehető leghatékonyabb módon lássák el a feladatukat. A cég legújabb büszkesége az egy nap alatt 24 tonna kukorica feldolgozására képes (24T/24H) üzem. Számunkra újdonságnak számítottak a mezőgazdasági feldolgozóiparban napi tevékenységnek számító fogalmak, mint az alapanyag előtárolás, az előtisztítás, a tisztítás, a kőkiválasztás, a nedvesítés, pihentetés vagy a csíratörés, a csíraszeparálás. Ehhez első lépésben nagyon szigorú, automatizált, mintavételes a beérkező kukorica minőségellenőrzése, majd a Karcagon vonattal átutazók számára is feltűnően magas silókban sem egyszerű feladat az átvett kukorica minőségének megóvása, szárítása, szellőztetése, forgatása, rovarmentesítése a feldolgozásig. Talán számunkra is ismertebb további tevékenységek az őrlés, a pneumatikus anyagszállítás, majd a szitálás és a késztermék lezsákolása. Mindezeket a műveleteket egy négyemeletes modern őrlőmalomban, a por-elszívás biztosításával, PLC-s automata és kézi vezérléssel, illetve érintőképernyős folyamatábra kezelésével, összesen 12 fős teljes létszám igénybevételével, nagy hozzáértéssel, begyakorlott csapatmunkával végzik. A különböző vevői igényeknek megfelelő termékfajtáik közül is az előállított fő termékük a sörgyári minőségű dara; 1 % zsírtartalommal. Az őrlőmalomban természetesen az előírt látogatói védőöltözetet is biztosította számunkra a cég, ahogyan azt az egyik mellékelt fotón is láthatjuk.

 

Látogatás az Elektronikai Hulladékhasznosító Kft. telephelyén

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával megvalósult karcagi Elektronikai Hulladékhasznosító Központ 2014. március 18-án kezdte meg működését. Az ünnepélyes átadón részt vett a miniszterelnök is, a helyi kötődésű nemzetgazdasági miniszter a volt vidékfejlesztési miniszter társaságában. A cég az Iparfejlesztési pályázat keretében támogatást nyert a „Hulladékká vált elektromos és elektronikai berendezések bontását végző aprító gépsor beszerzése”, a „Hűtőbontásból kinyert PUR pelletálásának fejlesztése”, valamint a „Kábel feldolgozási tevékenység fejlesztése” című projektjének megvalósítására. (Pl. a legnagyobb arányt jelentő hűtőbontáshoz közel 50 millió Ft-ot.) Ma már az üzem magas színvonalú működésével a régióban hozzájárult az ipari szerkezetváltás felgyorsulásához, a munkahelyteremtéshez és hosszabb távon egy környezettudatosabb fogyasztói magatartáshoz. Olyan technológiát alkalmaznak, amely már bevált és hatékonyan, kockázatmentesen működik. Ennek köszönhetően a környezet hulladékhasznosítás általi tehermentesítésének mértékét nem rontja a feldolgozás során esetlegesen fellépő károsanyag-kibocsátás. Ezeket a környezetvédelem, az újrahasznosíthatóság, illetve a fenntartható fejlődés szempontjából kulcsfontosságú, egyre inkább nélkülözhetetlen tevékenységeket azóta már jól bejáratott módon, kiérlelt technikával végzik a telephely felkészült, komoly gyakorlatot szerzett vezetői és dolgozói. Elég csak a július 1-től hazánkban is bevezetett kiterjesztett gyártói felelősség rendszerre (EPR/MOHU) gondolnunk, hogy belássuk: ez a talán még most is kissé „lenézett” hulladékfeldolgozási tevékenység egyre fontosabbá, egyre kvalifikáltabb műszaki tartalmat hordozó, egyre több tudományos ismeretet igénylő iparággá válhat a jövőben, és ehhez a karcagi cég nagyon jó alapokkal rendelkezik.

A látogatások után karcagi hungarikum birkapörkölt megkóstolására is sort kerítettünk. A számunkra számos újdonsággal szolgáló üzemlátogatások után kissé fáradtan, de izgalommal vártuk a tervezett következő napirendi pontunkat, a méltán híres karcagi birkapörkölt megkóstolását. Tudnunk kell, hogy a karcagi birkapörkölt 2013-tól első ételként került be a hungarikumok gyűjteményébe. Azóta számos étellel bővült a lista, de ezt még mind a mai napig a magyar gasztronómia megkerülhetetlen elemeként tartják számon a szakértők. Régen az itt élő embereknek magától értetődő volt, hogy a birka húsát fogyasztották. A Nagykunság szikes talaján élő növények szinte fűszerként épülnek bele a birkák húsába, ez adja a karcagi birkapörköltnek is a különleges zamatát. A húst a régi időben nem tartósították, hanem a birka minden részét belefőzték a pörköltbe. Ugyanakkor csak erre a tájegységre jellemző, hogy a leperzselt birkafejet (és a körmöt) is a pörköltbe teszik. A „karcagi” jelző nem elsősorban a helyszínt, hanem a főzési módot mutatja. Ez az állat húsának eleinte víz hozzáadása nélküli pörkölését, szinte sütését és az előzetesen megperzselt fejjel, körmökkel, valamint a pacallal és belsőségekkel történő együttfőzését jelenti. A pörkölt fűszerezéséhez pedig csak vöröshagymát, őrölt- és csövespaprikát, valamint sót használnak. A főzés akkora öntöttvas lábasban történik, amelyben az egész állat húsa elfér. Érdekesség, hogy a birkafej mindig a díszvendég kiváltsága volt, az elé került, aki leginkább tiszteletre méltó erre a vendégek közül. Ezek ismeretében nem csodálható, hogy valamennyien étkezésül a birkapörköltet választottuk, amelyet senki nem bánt meg, sőt a csontokat is alaposan lecsupaszítottuk. Így aztán már nem maradt időnk megismerkedni a város környékének rendkívül gazdag madárállományával (pulyka, gyöngytyúk, kacsa, lúd, páva stb.) csak a különböző gerlefajták tették színesebbé a kirándulásunkat. A hazautazás során alig győztük cserélgetni a látogatásról felvett elektronikus fényképeket, amelyekből néhányat e beszámolóhoz is mellékelek. Mindannyian hálásak voltunk és köszöntük megyei titkárunknak, Cséti Imrének, hogy sok egyéb gondja és teendői mellett egy ilyen tartalmas GTE napot is megszervezett számunkra egykori szülőföldje büszkeségére is.

A gyárlátogatás néhány mozzanatát lejegyezte: Nagy Károly GTE tag, környezetvédelmi szakértő

2023. június

 

Támogassa a GTE-t
Adója 1%-ával!

A 75 éves múltra visszatekintő GTE elkötelezett
a magyar műszaki tudományok fejlesztése iránt.

Adószám:
19815682-2-42
kÖSZÖNJÜK!