41. Balatoni ankét

Az ankét minden évben a vegyiparban, olajiparban, energia iparban, gyógyszeriparban dolgozó, nyomástartó rendszerekkel foglalkozó szakemberek éves találkozója. Ez a rendezvény egy tapasztalatcsere, melyben az elmúlt időszak tanulságos eseteit megosztják egymással a tervezésben, gyártásban, üzemeltetésben, karbantartásban, anyagvizsgálatban dolgozó kollégák, de emellett áttekintik a szakterületeiket érintő legfrissebb szakmai újdonságokat, fejlődési trendeket is.

Az iparpolitika és kapcsolatai szekcióban Huff Zsolt a MOL Csoport DS Termelés ügyvezető igazgatója beszámolt a MOL új stratégiájáról, valamint előadások hangzottak el a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és a Magyar Szabványügyi Testület területén történt legújabb eseményeiről.

A jogi szabályozás szekcióban Wiegand Krisztina az ÉMI TÜV-SÜD osztályvezetője bemutatta azokat a vizsgálati technikákat, amelyekkel a covid járvány alatt is biztosítani lehetett a megbízható és független tanúsítási folyamatot. További előadások keretében megismerkedhettünk az ASME szabályzat változásaival és az újjáalakult Nyomástartó Berendezés Szakági Műszaki Bizottság munkájával.

A nyomástartó rendszerek meghibásodásának és javításának tanulságos esetei szekcióban a MOL Nyrt. Dunai Finomító, a MOL Petrolkémia Zrt, a MOL Group Slovnaft és a BorsodChem Zrt. üzemeiben az elmúlt időszakban előfordult érdekes, szokatlan és mindenki számára tanulságos eseményeit osztották meg egymással az előadók. Több mint negyven évvel ezelőtt ez a gondolat keltette életre az első ankétunkat, ami azóta sem vesztett az érdeklődéséből.

A tervezés, technológia-fejlesztés, tudományos gondolkodás szekcióban folytattuk a két éve elkezdett hidrogénnel, mint a jövő egyik energia forrásával való foglalkozást.  Ennek kapcsán Lovas László és Mérő Tamás a Magyar Földgáztároló Zrt. munkatársai beszámoltak az AKVAMARIN projektről, amely a hidrogén új energetikai felhasználásának lehetőségeit vizsgálja. Érdekes kérdéseket feszegetett dr. Tóth László professzor úr a „Javítsak vagy gondolkozzak” előadásában. Minden évben foglalkozunk valamelyik alaptudomány helyzetével is. Idén a matematika került napirendre a „Milyen problémákkal foglalkozik manapság a matematika tudománya” előadás keretében, melyet dr. Moson Mihály címzetes egyetemi tanár tartott.

A kompozitok alkalmazása nyomástartó rendszerekben szekció szintén egy korábbi ankéton elkezdett téma folytatása volt. A kompozitok alkalmazása egyre nagyobb szerepet kap a szerkezeti anyagaink között, ezért idén már egy külön szekciót szenteltünk ennek a témának. Az összetett anyagok kutatásairól dr. Katula Levente számolt be a BME ATT részéről. Dr. Telegdi Judit professzor emerita a többfunkciós öntisztító, öngyógyító és lassú kioldású kompozit bevonatok alkalmazhatóságát tárta elénk, dr. Bánó Imre pedig a kompozit szerkezetek méretezésével és javításával foglalkozott.

Az ipartörténet szekcióban idén Szily Kálmán életével, munkásságával és korával ismerkedhettünk meg Fehérvári Attila lebilincselő előadásának keretében. Emellett tájékoztatást kaptunk a Magyar Olaj és Gázipari Múzeum új stratégiájáról is.

Minden évben szervezünk MESTERKURZUST is. Az idei témája az anyagvizsgálati módszerek használhatósága és megbízhatósága volt. Dr. Trampus Péter professzor úr, Szűcs Pál és Klaus Gábor a szakma legtapasztaltabb szakértői nyilatkoztak Fodor Olivér kérdéseire az NDT vizsgálatok alkalmasságáról, hatékonyságáról adott helyzetekben.

Négy évvel ezelőtt a GTE és a MOGIM díjat alapított a „Nyomástartó Rendszerek Biztonságáért” legtöbbet tevő szakemberek jutalmazására. A díj az ankét keretében kerül átadásra a szakma ajánlása és a kuratórium döntése alapján. Az idei díjazott Gyarmati István a BORSODCHEM Zrt. korábbi műszaki felügyelet vezetője lett. Elismeréséhez ezúton is gratulálunk.

A beszámolót az ankét szervező bizottsága nevében összeállította: Ilinyi János

 

A következő ankét 2022. november 17-19. között lesz a Hotel Magisternben, Siófokon.

Támogassa a GTE-t
Adója 1%-ával!

A 75 éves múltra visszatekintő GTE elkötelezett
a magyar műszaki tudományok fejlesztése iránt.

Adószám:
19815682-2-42
kÖSZÖNJÜK!