email cím:
jelszó: regisztráció
elfelejtett jelszó

Nagykőrösi Szervezet

A megalakulás körülményei

A GTE Nagykőrös városi szervezetének alakuló ülése 1975. november 18-án volt. Szükségessé vált ugyanis, a nagykőrösi műszaki értelmiség összefogása. A megalakulást és a szervezési feladatokat a Hazafias Népfront Műszaki Bizottsága vállalta magára.  Az alakuló ülésen a 72 fős tagság az alábbi vezetőséget választotta meg:

 

                               Elnök:  Túri György

 

                               Társelnökök: Bálint Pál - Fajka László

 

                               Titkár: Egri Ernő

 

                               Vezetőségi tagok: Barkó Ambrus - Ramasz András

 

                                                           Rácz Zoltán - Marton Géza - Stiffler Albert

 

A tagság Nagykőrös nagyobb vállalataiból tevődött össze. Így a Nagykőrösi Konzervgyár, 21.sz. Volán 02. sz. Műszaki Üzemegység, Nagykőrösi Gépgyártó és Faipari Szövetkezet, Nagykőrösi Állami Gazdaság, Transzformátor Röntgen és Villamoskészülék Gyártó Szövetkezet Nagykőrösi Kirendeltsége mérnökeiből, technikusaiból.

 

Főbb tevékenységi köre:

 

Munkatervünkben olyan tanfolyamok megszervezését és lebonyolítását vállaltuk, amellyel nagymértékben hozzájárultunk a város hiány szakmáinak megszüntetésében. Ív és lánghegesztő tanfolyamokat, valamint központi kazánfűtői tanfolyamokat szerveztünk.

 

Több alkalommal Konzervgépfejlesztő Konferenciát szerveztünk. Elkészítettük a Városi Kórház Röntgen-Labor Osztályainak épületgépészeti terveit, segítettünk a szerelési anyag beszerzésében és a szerelési munkák művezetését is biztosítottuk. A Szakma Ifjú Mestere városi vetélkedőinek megrendezésében, valamint a zsűrijében résztvettünk.

 

Az ország nagyobb vállalataihoz szakmai kirándulást szerveztünk, többek között a Székesfehérvári Ikaruszhoz, a Győri Vagon és Gépgyárba, a Debreceni Gördülőcsapágygyárba, a Zománcipari Művek Kecskeméti Gyárába, a KÖZGÉP Ceglédi Gyárába stb.

 

Nagyon népszerűek voltak azok a filmvetítések, ahol a Magyar Tudományos Akadémia Kutatófilm Laboratóriuma levetítette a technikai újdonságokról készült tudományos filmeket.

 

A GTE Nagykőrösi Szervezetének működése alatt számtalan előadást szerveztünk a bázis vállalatoknál, és számtalan előadásnak adtunk helyet.

 

Az 1985-ös Tisztújító Közgyűlésen a tagság új vezetőséget választott.

 

Elnök: Barta István,   titkár: Dienesné Deák Mária,  a vezetőségi tagok: Egri Ernő, Túri György, Rácz Zoltán, Ramasz András, Kecskés Sándor, Matuska István, Varga István.

 

A bázis vállalatok egyre nehezebb helyzetbe kerülésével, majd szétesésével,  a privatizáció bekövetkezésével, a GTE szervezetünk is nehéz helyzetbe jutott. A tagságot egyre nehezebb volt összetartani, mivel mindenki a saját munkahelyének megtartásán fáradozott, vagy éppen azt kereste. 1999. őszén a GTE néhány régi tagja a városi MTESZ-vel közösen ismét elkezdte a GTE újra szervezését.

 

Akikre büszkék vagyunk:

 

Egyesületi Érem

Egri Ernő                                 1980

 

Túri György                             1981

 

Bálint Pál                                 1982

 

Rácz Zoltán                             1983

 

Barta István                             1984

 

Dienesné Deák Mária              1985VDI GEARS

11TH INTERNATIONAL CONFERENCE ON RAILWAY BOGIES AND RUNNING GEARS

10TH INTERNATIONAL CONFERENCE ON RAILWAY BOGIES AND RUNNING GEARS