email cím:
jelszó: regisztráció
elfelejtett jelszó

Egri Szervezet

Híreink

Immár 55 esztendeje, 1958 július 3-án alakult meg - néhány lelkes fiatal műszaki szakember kezdeményezésére - a Gépipari Tudományos Egyesület " Egri Helyi Csoportja ". Az alakuló ülésen a jelenléti ívet kilencvenketten írták alá.

2013.07.03.

Az Egri szervezetről

Az első 50 év (1958-2008)

Az ötvenes évek nagy ipartelepítési politikájának részeként Egerben és környékén sorra alakultak a vállalatok, amelyek jelentős szakember igénnyel jelentek meg. Műszaki területen, szakmai tapasztalatokban nem bővelkedő, de tenni akaró, fiatal műszakiak kerültek a különböző vezetői, tervezői munkakörökbe. Ilyen háttérrel alakult meg az Egri Helyi Csoport, amely fő feladataiként a műszaki és gazdasági szakismeretek rendszeres bővítését, a megszerzett tapasztalatok egyre szélesebb körű cseréjét, valamint különböző szakmai fórumok működtetését határozta meg. Ezek az alapgondolatok máig érvényesek, és hatottak a ötven éven át, egyre bővülő és színesedő tevékenységek sorozatát vonva maguk után.

 Az alakuláskor elhatározásra került, hogy egy rendszeresen megjelenő szaklapot hoz létre a csoport. Ez 1960-bon meg is született és azóta is évente egy illetve két számmal folyamatosan megjelenik. Az "Egri Műszaki Híradó" majd "Heves Megyei Műszaki Híradó" és ma már "Heves Megyei Műszaki Élet" címmel.

A műszaki-tudományos tevékenység szervezeti formája kezdettől fogva a munkabizottság volt. Elsőként a Hegesztési Munkabizottság kezdte meg tevékenységét a Finomszerelvénygyárban, feladata az akkor induló mopedgyártás hegesztési problémáinak vizsgálata volt. Előadásokat és tanfolyamokat egyrészt az Egri Szervezet legjobban képzett tagjai, másrészt meghívott szakemberek tartottak. A GTE központ szervezésében megindult szakértői tevékenységhez is kapcsolódtunk. Jelentősek voltak azok a kisebb szakmai rendezvények, előadások, amelyeket elsősorban szakmai ismeretterjesztés céljából szerveztünk. Ezek a rendezvények általában a Heves megyei MTESZ megrendezésben sorra került Műszaki - Közgazdasági Hetek keretében kerültek megszervezésre, mindig a Műszaki Hetek aktuális mottójához kapcsolódva.

A szakmai továbbképzés egyik legközvetlenebb módja a tapasztalatok cseréje. Ennek leghatékonyabb formája a tanulmányút, amelyeket kisebb részt a GTE központ, nagyobbrészt az Egri Szervezet saját maga szervezett. A tanulmányutak elsősorban a fejlett gyártmány és gyártási kultúrával rendelkező vállalatok felé irányultak, másrészt meghatározott szakmai céllal és feladattal kerültek megszervezésre.

Az Egyesület, így az Egri Szervezet életében is kiemelkedő események voltak a "nagyrendezvények" azaz a konferenciák, az ankétok és a szimpóziumok. Bár a helyi adottságok 1970-ig az egri Technika Házának a felépítéséig mostohák voltak, de ennek: ellenére számos országos nagyrendezvény került lebonyolításra ebben az időszakban is. Később rendszeresen visszatérő és nemcsak belföldi, hanem nemzetközi rendezvények is öregbítették az egriek szaktekintélyét. Számos olyan konferencia lebonyolításában is közreműködtünk, amelynek ugyan nem Eger volt az otthona. (például Pneu-Hidro Konferencia, Hűtőlánctechnikai Kollokvium stb.) A szorosan vett szakmai programok mellett, jutott energia hosszú éveken át, a szabadidős rendezvényekre is. A legkedveltebbek az évente megrendezésre került "Gépipari Majális"-ok voltak, amelyből 25-öt rendezett az Egri Szervezet. A szervezet tagjai több elismerésben is részesültek: Bánki Donát Díj: 3 alkalommal, Egyesületi Érem: 51 alkalommal, Irodalmi Díj: 1 alkalommal.

A második 50 év (2008-2058)

Ezt az időszakot 8 hűséges taggal és azzal a lelkiismeret furdalással kezdte a szervezet, hogy az alapítás ötvenedik évfordulójáról sem tudott méltón megemlékezni. Az elmúlt húsz év iparszerkezeti átalakulása, a bázisvállalatok széthullása és a társadalmi munka súlyának megváltozása vezetett ehhez a helyzethez. A fordulópont 2010. márc. 10.-én lebonyolított taggyűlésen következett be. Akkor 4 új taggal és egy újonnan választott vezetőséggel kezdetét vette a második ötven év. A létszám 2010 végére 18 főre duzzadt és újra megjelent a város életében. A tagság elkötelezte magát a hagyományok ápolása és egy a mai igények között is helytálló szervezet mellett, hiszen az elődeink által meghatározott célok örökérvényűek.

Vezetőség:

Elnök:                         Tamás Endre

Titkár:                         Bolyki Ferenc

Vezetőségi tag:           Király Zsolt

Vezetőségi tag:           Molnár Gábor

Elérhetőségeink:

           3300 Eger, Bánki Donát u. 3VDI GEARS

11TH INTERNATIONAL CONFERENCE ON RAILWAY BOGIES AND RUNNING GEARS

10TH INTERNATIONAL CONFERENCE ON RAILWAY BOGIES AND RUNNING GEARS