email cím:
jelszó: regisztráció
elfelejtett jelszó

Karbantartási Szakosztály

Megalakulás éve:     1959

Főbb tevékenységi kör:

A szakosztály fejlődése nyomon követte az ipari üzemfenntartó-karbantartó tevékenység hazai szakaszait. A Szerszámgép Szakosztály 1959-ben hívta életre a TMK szakbizottságot. Ennek fő célja igényes szakmai rendezvények és hazai tanulmányutak szervezése, a szakkönyvírás és a szakmai tanfolyamok segítése volt. A szakbizottság 1963-ban rendezte meg az első hazai Karbantartási Konferenciát, 1965-ben pedig az I. Nemzetközi Karbantartási Konferenciát.

 

1965-ben a Szerszámgép Szakosztályból való kiválás után önállóan, Központi Üzemfenntartási Bizottságként működött tovább, majd 1977-ben Karbantartási Szakosztállyá alakult. A több mint száz tag nyolc szakbizottságban tevékenykedett. A vidéki szervezetek karbantartási csoportjainak létrejöttét a területi bizottság segítette.

 

Magasabb szintű tevékenységet jelentett 1982-ben a Karbantartási Központi Szakosztállyá alakulás, amelyben szakági és szakmai bizottságok dolgoztak országos hatáskörrel.

 

A 80-as évek elején a GTE létrehozta a karbantartás helyzetét feltáró tanulmányt segítő koordinációs bizottságot. A bizottság feladata volt a karbantartási területek MTESZ szintű koordinációja is.

 

Széles szakmai bázist biztosított az 1983-ban létrejött Főmechanikusi Fórum.

 

A Szakosztály feladatának tekintette a szakterületet érintő elemzések, koncepciók kidolgozását, jogszabálytervezetek és hatósági előírások előkészítését és tervezeteinek véleményezését valamint javaslatokat dolgozott ki új jogszabályokra, illetve jogszabály módosításokra. A fejlesztési célú tanulmány mellett a korábbi években számos szakirodalmi mű született.

 

A GTE keretén belül a karbantartás művelői a szakirodalom területén is maradandót alkottak. A Szakosztály kezdeményezésére indult 1965-ben az OMKDK kiadásában az „Üzemfenntartás” szakirodalmi gyűjtemény főmechanikusok számára. Tagjaink közreműködésével, Szabó Bendegúz főszerkesztésével készült el a „Karbantartási Kézikönyv”. A következő jelentős mű a „Számítástechnika az üzemfenntartásban” címmel jelent meg 1982-ben. 1989-ben került kiadásra a GTE támogatásával „A gépipari üzemfenntartás korszerű módszerei” címmel a CsSzSzK (CsVTSz) Egyesülettel közös kiadvány.

 

Az eltelt 38 év során mintegy 30 nagyrendezvényünk volt, amelyeken 180-250 fő vett részt, de nem egy esetben elérte a 600 főt is. Ezek sorába tartoztak az Országos Főmechanikusi Tanácskozások és az Országos Karbantartási Konferenciák. A Szakosztály életében jelentős rendezvények voltak a Nemzetközi Karbantartási Konferenciák. A konferenciákon elhangzott előadásokból kiadvány vagy az utóbbi időben 1992-től Gépgyártástechnológia különszám jelent meg.

 

Jelentős szerepet játszott az elmúlt idő távlatában a szakoktatás és továbbképzés tanfolyamainak szervezése a szakmai szervezetink életében. Az elmúlt több mint 3 évtized alatt nagyszámú tanfolyam kerület megrendezésre.

 

A Szakosztály vezető tisztségviselői:

 

Elnök:

Gede Miklós             1959-1985

Dr. Sólyomvári Károly 1985-től

 

Titkár:

Nyíri László            1959-1985

Brokhauzer Sándor       1985-1994

Jakab Zoltán            1985-1994

 

Nemzetközi kapcsolatok:

 

A nemzetközi konferenciák szervezése során kapcsolatba kerültünk külföldi tudományos egyesületek karbantartó szakembereivel. A nemzetközi együttműködés területén a szocialista országok tudományos egyesületei karbantartási szervezeteivel rendszeres kapcsolatban voltunk. A IV. Nemzetközi Karbantartási Konferencián a jelenlévő külföldi partnerekkel egyeztetett és elfogadott ajánlás alapján javaslatot tettünk az INTERTECHNO keretében megalakítandó INTERROMONT Nemzetközi Karbantartási Szervezet létrehozására. Ennek alapján megszületett a szocialista országok karbantartási szakembereinek nemzetközi titkársága és az INTERREMONT munkacsoport. Az INTERREMONT keretében való együttműködés ugyan megszűnt, de a korábbi ismeretségek alapján mind a hazai, mind külföldi nemzetközi konferenciákon kölcsönös részvételek előfordulnak.

 

Akikre büszkék vagyunk:

 

Bánki Donát Díj:

Nyíri László            1986

Dr. Sólyomvári Károly 1997

Gede Miklós             1998

 

 

Egyesületi Érem:

 

Kiss Antal              1976

Gede Miklós             1978

Nyíri László            1979

Petrikó Tiborné         1981

Stickl László           1983

Brockhauser Sándor      1983

Dr. Mélykúti Csaba      1984

Szabó Bendegúz          1984

Dr. Sólyomvári Károly 1985

Orosz Emőke             1986

Sipőcz Sándor           1987

Jakab Zoltán            1988

Gede Miklós             1989

Dr. Pap András          1995

Dr. Vermes Pál          1998

 

Műszaki Irodalmi Díj:

Dr. Vermes Pál          1996VDI GEARS

11TH INTERNATIONAL CONFERENCE ON RAILWAY BOGIES AND RUNNING GEARS

10TH INTERNATIONAL CONFERENCE ON RAILWAY BOGIES AND RUNNING GEARS