email cím:
jelszó: regisztráció
elfelejtett jelszó

Történelmünk

Gyökereink

Dokumentumok:


A GTE Alapítása

Dokumentumok:


A 60 éves GTE története

Dokumentumok:

Warning: filesize(): stat failed for files/265pbk4efh4avwww2suf. KÜLDÖTTKÖZGYŰLÉSÉN 2012.pdf in /chroot/home/globepho/gteportal.eu/html/gte.php on line 224

Küldöttközgyűlési beszámolók

Dokumentumok:

Warning: filesize(): stat failed for files/xnrboav9usm9zattmuhb. évről.pdf in /chroot/home/globepho/gteportal.eu/html/gte.php on line 224 Warning: filesize(): stat failed for files/x8z4hebczfgofre7yt77. évről.pdf in /chroot/home/globepho/gteportal.eu/html/gte.php on line 224 Warning: filesize(): stat failed for files/6w5luqnnr5gwi6xirn49. évről.pdf in /chroot/home/globepho/gteportal.eu/html/gte.php on line 224 Warning: filesize(): stat failed for files/4rlkz6wlvy8hqoxyv2wb. évről.pdf in /chroot/home/globepho/gteportal.eu/html/gte.php on line 224 Warning: filesize(): stat failed for files/8vhdozg4j3abmu33rx1i. évről.pdf in /chroot/home/globepho/gteportal.eu/html/gte.php on line 224 Warning: filesize(): stat failed for files/uvrhiupvbrinvwgg0g8c. évről.pdf in /chroot/home/globepho/gteportal.eu/html/gte.php on line 224 Warning: filesize(): stat failed for files/7bfh7qetymq0jwf9alp2. évről.pdf in /chroot/home/globepho/gteportal.eu/html/gte.php on line 224 Warning: filesize(): stat failed for files/0v74e623outdoomw9hsk. évről.pdf in /chroot/home/globepho/gteportal.eu/html/gte.php on line 224 Warning: filesize(): stat failed for files/gx1qpsjzuy87epwd5xu9. évről.pdf in /chroot/home/globepho/gteportal.eu/html/gte.php on line 224 Warning: filesize(): stat failed for files/3egs8bpfwx0eheeo4aa9. évről.pdf in /chroot/home/globepho/gteportal.eu/html/gte.php on line 224 Warning: filesize(): stat failed for files/ju8hegqo7c2kwx54cbiu. évről.pdf in /chroot/home/globepho/gteportal.eu/html/gte.php on line 224

NEM ELÉG A JÓRA VÁRNI...

NEM ELÉG A JÓRA VÁRNI...

Drabek Ferenc: 50 éve történt című írása, visszaemlékezés

,;,

"Csak a múltnak megbecsülésén épül fel a jövendő"

(Széchenyi István)

 

Drabek Ferenc: 50 éve történt!

1967 őszén a Gépipari Tudományos Egyesület még a Tőzsdepalota épületében volt, melynek az északi felét a MTESZ és a tagegyesületei, többek között legnagyobb arányban a GTE foglalta el. Az irodahelyiségek és a kisebb előadótermek az egyesülethez tartoztak, a nagyobbakat előjegyzés alapján lehetett használni. Viszont a főbejárattól az alagsorban, de az épület északi oldala felöl az utca-szinten egybenyíló 2 nagy, minden akkori igényt kielégítő infrastruktúrával ellátott kiállító terem volt, melyet leggyakrabban a GTE használt, Technika Háza név alatt. A kiállítások nagyon jól jövedelmeztek a GTE-nek, mert mintegy kinyitották a nyugati ipar legjobbjai előtt a kapukat a honi iparvállalatok számára, másrészről a kiváló termékeket gyártó hazai cégek — pl. a Csepel Szerszámgépgyár — a külkereskedelmi cégek szervezésében és a GTE által meghívott külföldi cégeknek bemutató előadásokkal kísért export lehetőségeket tudtak bemutatni. A kiállításokat a KGM-MTTI (Kohó- és Gépipari Minisztérium Műszaki Tudományos Tájékoztató Intézete) bonyolította, mellyel a GTE-nek együttműködési szerződése volt, és ahol akkor még mellékfoglalkozásban dolgoztam. A bemutató előadásokat a GTE szervezte.

A célzottan meghívandó külföldi cégeket a KGM-MTTI nemzetközileg kiemelkedően rendezett, katalogizált prospektustárából, szakértők által kiválasztott témák gyűjteményéből, OMFB elvei alapján készített termék világszínvonal elemzések legjobbjaiból választotta ki egy bizottság. A bizottságba beválasztottak, mivel akkor a Belkereskedelmi Minisztérium főenergetikusa voltam és a Balaton-környéki szállodaépítési program keretében nem csak az energiafélék mennyiségének tervezését és elosztását, hanem a meglévő hazai szállodák takarításgépesítésének megtervezését is rám bízták. Utóbbi feladatom miatt egy főiskolai jegyzetet is írattak velem (ami évek múltán jelent meg, addigra részben el is avult). Magam a gépesített takarítást javasoltam kiemelten fontosnak, mint itthon teljesen elhanyagoltnak, a gazdaság minden területén hátrányt jelentő területnek, amit a bizottság egybehangzóan elfogadott. A KGM-MTTI velem kötött szerződést a tervezet kiállítás takarításgépesítési gép-, és eszközigényeinek összeállítására, azok gyártmányainak konkrét műszaki adatok alapján történő világszínvonal elemzésével indokolva. Mindezt a „Kereskedelem és Vendéglátóipar 20 éves gépesítési terve” c. OMFB tanulmány elkészítése keretében oldottam meg. Prockl László, a GTE főtitkára ezt megtudta, és javasolta, hogy lépjek be a GTE-be és működjek közre először a tervezet kiállítás szervezésébe és később az ipari vállalatok tisztítás-technológiai ismereteinek kialakításába.

Az elsőként külföldről Magyarországra beérkezett kiállítási tárgyak a GTE javaslatai alapján a külkereskedelmi vállalatok kereteiből megvételre kerültek és a GTE, illetve KGM-MTTI javaslatai alapján később OMFB finanszírozással eljutottak a magyar vállalatokhoz, emelve azok technikai, műszaki színvonalát, eredményességét.

A kiállítás belföldi tárgyainak értékesítési hasznából a külkereskedelmi vállalatok pótolhatták az import befektetéseiket, amihez az OMFB is hozzájárult.

A GTE különböző szakosztályainak tagjaiból ezután Prockl László munkabizottságokat hozott létre, egy-egy tisztítás-technológiával megoldható jellemző probléma megoldására, amikbe engem is delegált. A munkák eredményeként első lépcsőben, OMFB támogatással pl. 1967-ben többek között megvalósult:

·       a Központi Állami Kórház napi és felújító takarításának gépesítése, a kivitelezés technológiai és időterve;

·       a Parlament folyosóin lévő futószőnyegek gépesített tisztítása;

·       a fővárosi Városháza folyosóin lévő futószőnyegek gépesített tisztítása;

·       a Dunai Vasmű egyik kényes technológiájú nagytömegű öntvényének szilikózis-veszélymentes tisztítás-technológiája;

·       a Ricó Kötszerművek egyik alapvető termékének jelentős minőségjavítása;

·       a Kőbányai Textilművek szövőtermeiben lebegő textilhulladékok keletkezési helyeiről — porrobbanásmentes technológiával — való elszívásával megelőzésre került az addig nagymértékű textilminőség károkozás;

·       a „Csemege” kereskedelmi üzletlánc újpesti áruháza az első gyalogos irányítású, önjáró padlókezelő-karbantartó automatát kapta meg a nagy terek hatékony és nyilvánosan is látható rendszeres takarító bemutatóinak érdekében;

·       a KGM MTTI a kiállított nagyteljesítményű (1000 m3/h szívott légmennyiség, 2000 Hgmm max. vákuum, 100 l tárolótartály) por- és folyadékszívó gépből kooperációban egy sorozatott gyártatott (az elsőosztályú acél- és vaslemez elemek exportálása ellenében beérkező speciális turbinák, vezérlőelemek importjának bartell ellentételezésével);

·       a Közgazdasági Egyetemre a kisteljesítményű és nem hosszabb idejű munkavégzésre alkalmas háztartási takarítógépek helyett nagyobb, professzionális gépek kerülhettek a folyosók takarításához. Ezeket belső fogazású textilbakelit fogas-koszorúik nagyobb mennyiségű exportja ellenében a mai napig legkorszerűbb alkalmazástechnikai paraméterekkel rendelkező padlókezelő- karbantartógépek importjával oldottuk meg.

·       a Belkereskedelmi Kölcsönzővállalathoz 100 db. nyomatékmentes, porszívásos professzionális padlókezelő-karbantartógép került egyes alumínium alkatrészeik nagyobb mennyiségű exportja ellenében. A kölcsönzőtől sok egyéni vállalkozó, szövetkezet bérelte e gépeket és hozott létre takarító vállalkozást, megteremtve egy új és hatalmassá fejlődött iparág alapjait.

·       sok tanulmány írására kaptam megbízást (pl. HUNGARHOTELS, AFIT Tröszt, Hűtőipar), melyeknek alapján a megbízók el tudták érni a korszerű technológiák importját. Pl. a HUNGARHOTELS egy tételben rendelt 100 db. alacsony zajszintű porszívót a szállodai szobák takarításához, az AFIT korszerű gépsorokkal tudta megoldani az olajiszapos műhelypadlózatok környezetkímélő tisztítását, a MIRELIT mélyhűtő-házainak gépesített padlózattisztítása és fertőtlenítése.

Prock László látva az éves erőfeszítéseink széleskörű eredményeinek kibontakozását, 1967 őszén javasolta a KGM-MTTI-nek egy akkor még tematikáját tekintve világviszonylatban egyedülálló, MINŐSÉG – MEGBÍZHATÓSÁG c. szakfolyóirat kiadását, engem pedig felkért, hogy lapzárta miatt azonnal, néhány fotóval illusztrálva írjak egy cikket a kiállítás ipari tisztítás-technológiai sikeréről. A folyóirat I. évfolyam 1 számának mintegy 1/5-e erről számolt be. A periodika a GTE egyik legsikeresebb ötletének bizonyult, később az évi 6, egyenkénti 4000 példányszám mellett német és orosz, majd angol és spanyol nyelvű évenkénti különszámokkal a minőségügy elméleti és gyakorlati fejlődését nemzetközileg is egyedülállóan szolgálta. A folyóirat szellemi táplálását a GTE egyedülállóan és évtizedeken át biztosította. Később 10 éven át a periodika kiadója, és egyik rovatvezetője voltam.

Összefoglalva, az 1967-es év — átmenetileg az 1968- „új gazdasági mechanizmus” előkészítése okán — sok új lehetőséget tett lehetővé azok számára, akik a többoldalú várható eredményeket feltárták és gyorsan kiharcolták a megvalósítás útjait, módjait. Egy ilyen csapat szerveződését és sikereit mutattam be emlékeztetőül, okulásul és láttatni, hogy:

Nem elég jóra vágyni:
a jót akarni kell!
És nem elég akarni:
de tenni, tenni kell!
A jószándék kevés!
Több kell — az értelem!
Mit ér a hűvös ész?!
Több kell — az érzelem!
Ám nem csak holmi érzés,
de seb és szenvedély,
keresni, hogy miért élj,
szeress, szenvedj, remélj!

Váci Mihály aláírása

 

Dokumentumok:

Nem található feltöltött dokumentum!